HISTÒRIA

3d7La Colla i els seus quasi 10 anys d’història.

La colla castellera Brivalls de Cornudella es va crear l’any 1976 a Cornudella de Montsant i es va mantenir en actiu fins a mitjan 1985.

Tot va començar la Nit de Nadal de l’any 1975 en el marc d’una xocolatada popular a Cornudella. Els joves del poble, engrescats per la festa, van començar a enfilar-se els uns damunt dels altres. Un dels presents a l’acte, el conegut cantant de Folk Jaume Arnella, en veure-ho, va proposar a tot aquell jovent d’anar més enllà i aprendre a fer castells. La idea va ser ven rebuda i el 6 de gener de 1976, després de rebre les primeres lliçons pràctiques de la mà del vilafranquí Pep Miralles, va néixer la primera i única colla castellera moderna del Priorat.

La iniciativa va ser del jovent però ben aviat va arrossegar a grans i petits. La Cornudella de finals dels anys setanta rondava el miler d’habitants fet, aquest, que no va frenar les ganes de fer castells. Els Brivalls van aconseguir implicar més d’una seixantena de persones i amb l’esforç de tot el poble es va aconseguir portar el fet casteller fins una zona totalment allunyada de l’àrea històrica tradicional castellera.

Els Brivalls de Cornudella van realitzar més d’un centenar d’actuacions al llarg dels quasi deu anys d’existència i van participar en diverses ocasions al Concurs de Castells de Tarragona, fent que el seu nom sonés al costat del de les altres colles del moment.

Entre les majors fites castelleres de la Colla destaca haver carregat el tres de set. Aquell castell màxim, la fita somiada des de ben aviat, es va aconseguir carregar l’1 de novembre de 1982, durant l’actuació del Dia de la Colla. Finalment, l’any 1985 la colla es va dissoldre. Deixant però, una empremta que encara perdura a l’actualitat.

Un sentit homenatge.

Precisament amb motiu del 30è aniversari d’aquella important fita, l’1 de novembre de 2013 es va celebrar una emotiva diada d’homenatge. Aquesta va estar organitzada per l’agrupació Amics dels Brivalls i va comptar amb la col·laboració de l’Associació Cultural Carrutxa i el suport de l’Ajuntament de Cornudella. La resposta de la gent va superar tota previsió possible, el poble es va implicar en tots els actes que van envoltar l’homenatge.

D’aquesta manera, amb la il·lusió renovada d’antics i nous brivalls van tornar a néixer els Brivalls de Cornudella. Un projecte que vol tornar a fer de Cornudella una població castellera i portar l’esperit dels Brivalls de nou a la vila i a la comarca.